Mikrotik, Network, RouterOS sistem

MUM, Varšava 2012

Konec tega tedna (15.3-16.3) se je na Poljskem odvijal eden večjih ISP eventov v Evropi – Mikrotik User Meeting
To je bil že 32. MUM in verjetno tudi največji, saj se ga je udeležilo približno 1000 Mikrotikovih uporabnikov.
In kot je to v navadi, nam je Mikrotik znova postregel z novo in predvsem vznemirljivo kolekcijo »pomlad-poletje« 🙂

 

The big-news, katero smo že vsi nestrpno pričakovali je le prišla na plano, in res je BIG:

Mikrotik se bo spustil v jedro oz. Core IP omrežij z novo linijo produktov pod Imenom Mikrotik Cloud Core Router. Prvi model te serije se bo skrival za oznako CCR-1036.

Za kaj v bistvu gre tukaj – zelo zmogljiv mrežni usmerjevalnik s kar 36 procesorskimi jedri, pri čemer bo vsak deloval pri taktu 1,2GHz. Poleg 12-ih gigabitnih portov bo imel bo tudi podporo za 4 SFP vtičnike, kar omogoča priklop optičnih modulov ali podobne namenske razširitve.  Na ohišju pa bo imel tudi barvni in na dotik občutljiv zaslon, za prikazovanje raznih statistik (grafov).

Torej govorimo o zverini, ki bo zmogla procesiranja paketov pri hitrosti do 16Gbit/s oz. kar 15 milijonov paketov na sekundo.

V naslednjih modelih pa lahko pričakujemo tudi podvojeno redundančno napajanje za višjo zanesljivost.

Mikrotikovci so napovedali prihod omenjenega modela enkrat v prihajajočem poletju, vendar glede na prakso iz prejšnjih modelov, ga mogoče raje pričakujmo še malce pozneje.

Prve špekulacije so, da bo vseboval procesor TILE-Gx8036 processor s kar 36 jedri, optimiziranimi za omrežne naloge.

Seveda je tukaj tudi veliko odvisno, kako jim bo uspelo razporediti posamezne naloge oz. »load« med jedri. Če bo vse lepo in prav, se nam tukaj obeta usmerjevalnik, ki bo zmogel usmerjanje pri t.i. »wire speed« vključno z uporabo zahtevnih firewall filtrov, routinga in seveda QoS. Tako ga bomo lahko uporabli za zahtevnejše usmerjevalne potrebe s firewallom in/ali kot zelo zmogljiv »Traffic shaper« z naprednim QoS modelom, katerega pa RouterOS že sedaj omogoča.

V glavnem, prisotni (tisoči) zadovoljni uporabniki Mikrotik izdelkov smo ga sprejeli z bučnim aplavzom 🙂

 

Vendar pa to ni bilo vse, predstavili so tudi nekatere druge izdelke, ki pa so ob prejšnjem postali nekoliko manj vznemerljivi, pa vendarle vseeno zanimivi:

Nova serija produktov RB2011:

Gre za majhen in dokaj zmogljiv usmerjevalnik za uporabo v SOHO (small office-to-home office) okoljih. Na voljo bo več različnih verzij in nekateri bodo podpirali tudi en SFP vtičnik in brezžično omrežje.

Trenutno se lahko dobi le verzijo RB2011L-IN (V prihajajočih tednih na voljo tudi v Virtui), ki vsebuje 5 »navadnih« in 5 gigabitnih portov, seveda razporejenih v dve switch chip skupini.

 

Najboljši model pa bo vseboval 1x USB (2.0) port, 1x SFP port, 5 gigabitnih ethernet portov, 5 fast ethernet portov  ter 802.11b/g/n brezžično kartico. Vse skupaj pa bo zapakirano (verzije z oznako IN) v lepo (odvisno od okusa 🙂 )  kovinsko črno/rdeče ohišje.

 

Za omenjena modela pa bo na voljo tudi razširitev (fizična), ki bo preprečila nepridipravom izklop mrežnih kablov za usmerjevalnike na javno dostopnih mestih.

 

Novost je tudi kompaktni, izdelan po industrijskih standardih, kovinski in odporen na vse vremenske razmere – RB METAL. Tu gre za napravo podobno kot je Groove (ki je btw sedaj na voljo tudi v 2,4GHz področju), torej zelo majhen, priročen in enostaven brezžični usmerjevalnik z izjemno oddajno močjo – do 1.3W.

Četrta zadeva pa je priljubljeni SXT brezžični usmerjevalnik za PtP povezave – tokrat z gigabitnim ethernet priključkom preko katerega bomo lahko do zadnje moči izkoristili tehnologijo MIMO in NV2. Oznaka modela je SXT G-5HnD.

Na koncu so tudi napovedali, da bo v kratkem tudi preskok v verziji RouterOS na v6. Vendar so bili dokaj skopi glede novosti, no ena izmed njih bo zagotovo možnost fine nastavitve pasovne širine brezžičnega kanala po 1MHz – napr. nastavili bomo lahko širino 28MHz.

 

Nazaj na seznam

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.