Mikrotik, WiFi

Enostavno kot Quick Set

Enostavna začetna konfiguracija RouterOS usmerjevalnika z Quck Set
Z verzijo RouterOS v5.12 je prišel tudi nov dodatek za poenostavitev konfiguriranja brezžičnih routerjev imenovan Quick Set. Gre za dodatek k uporabniškem vmesniku, ki zajema vse ključne nastavitve, ki jih potrebujemo za začetno konfiguracijo usmerjevalnika.

To je predvsem primerno za domače uporabnike in tiste, ki bežno poznajo omrežne tehnologije in še nikoli niso uporabljali Winbox ali WebFig, da lahko uspešno skonfigurirajo brezžični usmerjevalnik za domačo uporabo.

Quck Set je trenutno na voljo za Mikrotikove usmerjevalnike družin RB411, RB711, SXT in RB751 (od v5.15).

Kako ga uporabimo?
Na usmerjevalnik se povežemo (192.168.88.1; admin in pazno geslo) s pomočjo aplikacije Winbox ali pa preko brskalnika odpremo WebFig.
Nato v levem stolpcu izberemo Quick Set.

Prva stvar, ki jo nastavimo v tem vmesniku je brezžični način delovanja usmerjevalnika, kot AP ali CPE.

CPE

V tem načinu usmerjevalnik deluje kot brezžični klient, ki ga povežemo na nek drug AP oz. v neko obstoječe brezično omrežje.

  • Nastavimo državo (za regulacijske omejitve frekvenc in moči, ki so določene za vsako državo posebej), širino frekvenčnega spektra (za 802.11b/g je priporočljivo 20MHz, za 802.11a pa 40MHz), izberemo brezžično omrežje na katerega se želimo priključiti, vpišemo geslo ter pritisnemo connect,
  • izberemo način delovanja usmerjevalnika, bridge (računalnik imamo v istem podomrežju) ali kot router (računalnik želimo imeti v drugem podomrežju),
  • nastavim IP nastavitve WLAN in LAN vmesnikov in izberemo, če želimo podeljevati IP naslove klientom preko DHCP ter vključimo nat (v primeru router načina) ali pa nastavimo IP naslov le na bridge vmesnik (v bridge načinu).
  • Nazadnje pod System nastavimo še ime usmerjevalnika ter geslo za dostop do usmerjevalnika.

Tako smo v štirih enostavnih korakih povezali usmerjevalnik v brezžično omrežje in omogočili povezavo klientom, ki so priključeni nanj!

AP

Ta način nastavimo, kadar želimo uporabljati brezžični usmerjevalnik kot dostopno točko v brezžično omrežje. Torej LAN stran je priključena na internet, WLAN stran pa služi za dostop klinetom.

  • Nastavimo ime omrežja (SSID), frekvenco, spekter (band), frekvenčno širino (za 802.11b/g je priporočljivo 20MHz, za 802.11a pa 40MHz), Nastavimo državo (za regulacijske omejitve frekvenc in moči, ki so določene za vsako državo posebej), način avtentikacije in enkripcije ter geslo za brezžično omrežje.
  • izberemo način delovanja usmerjevalnika, bridge (klienti dobijo javni IP naslov od internetnega ponudnika) ali kot router (klientom podelimo lokalne ip naslove preko DHCP in si delijo skupni javni IP),
  • Nastavimo IP nastavitve za WAN stran (odvisno od internetnega ponudnika),
  • Nastavimo IP nastavitve za LAN stran, vključimo DHCP strežnik in določimo naslovno območje ter vključimo NAT,
  • Nazadnje pod System nastavimo še ime usmerjevalnika ter geslo za dostop do usmerjevalnika.

Tako smo v petih enostavnih korakih nastavili naš usmerjevalnik kot brezžično dostopno točko.

 

Nazaj na seznam

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.