Network, WiFi

Prihaja čas fiskalizacije. Ste se že vprašali, ali jo boste izvajali žično ali brezžično?

[et_pb_section admin_label=”section” transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” module_class=”article”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Če bi sami potrebovali davčno blagajno, bi se gotovo odločil za brezžično verzijo. Verjetno bi se odločil za kakšno od aplikacij, ki delujejo na Android platformi. V nadaljevanju razložim zakaj.

Glavni razlog je, da je brezžična rešitev običajno cenejša. Enostavni izračun vas bo prepričal: kabliranje stane približno 1 EUR na meter brez DDV, kar vključuje material in delo, ne pa tudi zaključevanja kablov. Če ste zadovoljni s tem, da kabli visijo na vse strani, zaključevanje ne bo bistveno povečalo stroškov, če pa imate radi red in zanesljivost, bo potrebno kupiti še kakšno omarico, patch panelo in vtičnice za zaključek na lokacijah, kjer so blagajne locirane. Za nek srednje velik lokal bi rekli, da je to tam nekje dodatnih 500 EUR.

Drugi razlog je cena opreme: kolikor vidimo, so Android rešitve precej cenejše, posebej če seštejete programsko in strojno opremo, čeprav morate morda zamenjati tudi tiskalnik.

Glavna ovira pri uvedbi take rešitve je večinoma prepričanje, ki izhaja iz izkušenj, da WiFi pač ni zanesljiv in “crkuje”.
Pred dnevi smo bili v enem od bolj znanih ljubljanskih lokalov in tam posneli naslednji frekvenčni spekter:

Na prvi pogled se vidi, da je na kanalu 9 cela “štala” in da tam ne mora nič delovati normalno. Dodatno se tudi vidi, da je ostali del spektra nekoliko popacan z diagonalnimi vzorci, ki jih povzročajo nekatere brezžične (ne WiFi) naprave, ki uporabljajo celoten nelicenčni 2,4 GHz spekter. Teh naprav je veliko, od DECT telefonov, Bluetooth naprav, pa do bolj eksotičnih video nadzornih sistemov oziroma brezžičnih kamer. Seveda je oddajnik v tem lokalu uporabljal ravno ta kanal. Možno je seveda, da je bil sam generator tega onesnaženja, to bi se recimo zgodilo, če bi eden od gostov na polno prenašal torrente. Kakorkoli že, s primerno opremo lahko rešimo eno ali drugo. Posamezne kliente lahko ustrezno omejimo, oprema pa lahko sama izbira najustreznejše kanale, ki imajo manj interferenc.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja