Včasih, ko ste sami tisti, ki si dejansko pošljete pošto, recimo ko na kakšni spletni strani zahtevate reset vašega gesla, se vam bo včasih zgodilo, da bo e-pošta prišla s pet ali več minutno zamudo.

Tule razlagamo zakaj je tako.

Nezaščiteni e-poštni strežniki dnevno dobijo tudi do 100x več pošte, kot bi bilo potrebno. Približno 5% je “prave” pošte, vse ostalo pa je spletna nesnaga, predvsem spam, pa tudi virusi in ostala zlonamirna koda. Zato je nujno, da pred vsak spletni strežnik namestimo spam in antivirus filter, v zadnjem času pa tudi bolj komplicirane sisteme kot so SandBox in na splošno strežniki za preprečitev APT groženj.

Ena od zelo dobro delujočih strategij, ki poleg tega ne potrebujejo veliko procesorske moči in širokih internetnih povezav pa je GrayListing. Graylisting je razlog, da pošta pride nekoliko kasneje.

Če prejmemo novo sporočilo od novega kontakta, bo naš strežnik najprej namenoma prekinil povezavo, kot da bi med izmenjavo mailov prenehal delati. To bo povzročilo, da bo strežnik pošiljatelja čez nekaj časa (točno koliko je odvisno od nastavitev tega drugega strežnika, običajno pa je 5 minut), poskušal sporočilo še enkrat poslati. Ker pošiljatelj takrat ne bo več neznan, se bo sporočilo preneslo. Zakaj je to dobro? Izkaže se, da spamerji enostavno nimajo časa ponavljati dostavo e-poštnih sporočil, ker je to za njih preveč zamudno.

Na ta način odstranimo več kot 95% vse nezaželjene pošte. Šele tisto, ki pride skozi, potem naprej preskeniramo in dodatno očistimo.

Kako pa vseeno dobim moje geslo prej kot v 5 minutah?

Rešitev je precej enostavna. Ko prvič pošljete geslo in vidite, da v parih sekundah nimate maila v svojem nabiralniku, počakajte še kakih 10 sekund, nato pa izvedite pošiljanje gesla še enkrat. Tokrat bo sistem že poznal pošiljatelja in bo spustil e-pošto skozi. Čez čas boste dobili tudi tisto prvo sporočilo, ki ga kasneje pobrišite.

Kako varno je vaše omrežje?

modem

Preverite stanje z oceno varnosti vašega omrežja.

Preveri!
Share This

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o tem.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close