Blog, Mikrotik, Mobility, Network, Novice, Uncategorized @sl, WiFi

Miniaturni prenosni brezžični usmerjevalnik za vse potrebe

Povezljivost, ki jo zagotavlja »škatlica vžigalic«.

Dokler je ne vidite, ne verjamete. Mikrotik mAP lite je najmanjša omrežna naprava priznanega proizvajalca, premore pa (skoraj) vse, kar premorejo večje škatle. Miniaturna brezžična dostopna točka s sicer neizgovorljivo komercialno oznako RBmAPL-2nD je namreč po zunanjih merah komaj kaj večja od škatlice vžigalic, zato pa skrbi za zanesljivo brezžično povezljivost v vseh pogojih.

Usmerjevalnik za službene in zasebne poti
Mikrotik mAP lite blesti v vlogi »dopustniškega usmerjevalnika«, saj ga na službenem potovanju ali dopustu lahko enostavno priklopimo na omrežni kabel, povezavo pa nato preko brezžičnega omrežja delimo s poljubnim številom drugih naprav in tako morebiti zaobidemo omejitev ponudnika (ki si je zamislil le priklop posamezne naprave).

Gre seveda tudi obratno – povežemo se na brezžično omrežje in ga nato preko kabla delimo dalje, kar utegne priti prav tudi sistemskim skrbnikom, ki vse pogosteje pri svojem delu uporabljajo mobilne naprave brez ethernet vmesnika.

Podaljševanje brezžičnega signala
Škatlica Mikrotik mAP lite je lahko nadvse elegantna rešitev tudi za podaljševanje brezžičnega signala znotraj ali zunaj prostorov. Preprosto jo namestimo v prostor, ki še ima žični ali brezžični signal in napravica ga bo oddajala naprej – seveda skladno z našimi nastavitvami dostopa.

Neomejene možnosti upravljanja z internetno povezavo
Napravico poganja priznani Mikrotikov operacijski sistem RouterOS, ki omogoča nastavljanje najmanjših podrobnosti, nalaganje že izdelanih skript ter nastavitev in prilagajanje delovanja žičnega in brezžičnega omrežja lastnim potrebam in zahtevam. Žični priključek je omejen na 100 Mbit/s, brezžični del pa podpira brezžične standarde 802.11 b/g/n in 2,4 GHz frekvenčni pas.

Lahko se napaja preko omrežnega kabla
Če doma ali v podjetju premorete omrežno opremo, ki podpira tudi prenos električne energije preko mrežnega vodnika, t. i. funkcijo PoE (Power over Ethernet), potem je celo škatlici priloženi napajalnik odveč, saj energijo za svoje delovanje črpa kar iz kabla, ki jo sicer zalaga s podatki. To še olajša montažo brezžične dostopne točke na težko dostopne predele oziroma na področja, kjer tipično ni priključkov za električno energijo – npr. robovi ostrešja, rob hiše ipd.

Mikrotik mAP lite je res čudež v mali embalaži. 25 evrska naložba nam mimogrede olajša kakšen domači ali poslovni projekt, reši izziv povezljivosti na službeni poti ali pa dopustu.